Tekoäly tehostaa prosesseja, vapauttaa meidät rutiiniluontoisista tehtävistä, varmistaa turvallisuuttamme, ennakoi toimintaamme sekä jalostaa valtavista aineostomääristä käyttökelpoista tietoa ihmisen päätöksenteon tueksi. Sovelluskohteet ovat moninaiset ja alati laajenevat. Mutta miten varmistamme kehityksen rinnalla koneälyn soveltamisessa riittävän inhimillisyyden, ymmärryksen oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta?
ETAIROS (Ethical AI for the Governance of the Society) -hanke tutkii ja etsii tapoja huomioida eettiset kysymykset tekoälyn kehittämisessä ja käytössä eri toimialoilla sekä auttaa julkista hallintoa rakentamaan tekoälyä koskevaa ohjausta ja sääntelyä.
Keskeisiä tutkimuskysymyksiä ovat:
· Kuinka suunnitella eettisesti hyväksyttäviä tekoälyjärjestelmiä?
· Kuinka käyttää tekoälyjärjestelmiä eettisesti hyväksyttävästi?
· Kuinka säädellä tekoälyjärjestelmien käyttöä?
Tutkimushankkeen tavoitteena on vahvistaa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistä ymmärrystä eettisten käytäntöjen ja pelisääntöjen välttämättömyydestä. Tutkimusviitekehyksen muodostavat viisi tutkimusaluetta ja kuusi teemaa. Tutkimusalueiden näkökulmia sovelletaan teemojen erityiskysymysten tarkastelussa.
Eettisten käytäntöjen ja pelisääntöjen edistäminen edellyttää toimia tekoälyn suunnittelussa ja käytössä. Tutkimushankkeessa paneudutaan mm.
· eettisten ongelmien tunnistamiseen tekoälyn kehittämisessä ja käytössä
· tekoälyjärjestelmien suunnittelumenetelmien kehittämiseen
· tekoälyn ja ihmisen roolittamiseen järjestelmissä
· analysoinnin ja simuloinnin hyödyntämiseen
· koneoppimismenetelmien muokkaamiseen.
ETAIROS on Tampereen, Helsingin, Jyväskylän ja Turun yliopistojen sekä VTT Oy:n yhteinen tutkimushanke, jossa työskentelee monialainen tutkijajoukko tietojenkäsittelyn, filosofian (sosiaalietiikan) , tilastotieteen (koneoppimisen), oikeustieteen, kognitiotieteen, hallintotieteen ja yhteiskuntatieteen aloilta.