ETAIROS Heräys-AI huippuseminaarissa: Tekoälyn vaikutukset tulevat koskemaan koko yhteiskuntaa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kokosi Heräys-AI-huippuseminaariin tiedekeskus Heurekaan ja etäyhteyden äärelle kirkon, tutkimuksen, yritysmaailman ja järjestöjen edustajia perjantaina 28. maaliskuuta. Seminaarissa pohdittiin tekoälyn tuomaa murrosta, turvallisuutta ja sääntelyä, tekoälyn herättämiä eettisiä kysymyksiä, ja tekoälyn inhimillisiä vaikutuksia.

Tekoäly ja etiikka -talkshow’hun osallistunut ETAIROS-hankkeen Jaana Leikas VTT:ltä korosti, ettei eettisyys ole tekoälyn vaan ihmisten ominaisuus. Samoilla linjoilla olivat talkshown muut keskustelijat toimitusjohtajat Meeri Haataja SaidotAI:sta ja Anna Savonen (ent. Seppänen) CoHumansista (jotka molemmat ovat olleet myös 10 pulmaa tekoälystä -podcastin vieraana: Meeri, Anna). Keskustelun juonsi pastori Pietu Korpelainen.
Jaana Leikkaan mukaan tekoälyyn liittyvä arvokeskustelu on välttämätöntä. Ilman sitä ollaan pian isoissa ongelmissa, jotka voivat näkyä monella tasolla. On tärkeää nähdä, että vaikka tekoälyn kehitys mielletään lähinnä tekniikan alan kehittymisenä, sen vaikutukset tulevat olemaan kaikilla tieteen aloilla ja yhteiskunnassa valtavat.
Jaana Leikkaan mukaan tekoälyyn liittyvä arvokeskustelu on välttämätöntä. Ilman sitä ollaan pian isoissa ongelmissa, jotka voivat näkyä monella tasolla.
”Me olemme helposti omissa kuplissamme, joissa ajatteluumme vaikutetaan algoritmien avulla hienovaraisesti mutta tehokkaasti. Tahot, jotka haluavat poistaa arvoja koskevia käsitteitä ja sanoja teknologia-alustoilta saattavat korostaa esimerkiksi naisvihaa tai tiettyä vähemmistöä syrjivää materiaalia. Näiden levittämiseen tekoäly tarjoaa tehokkaita työkaluja. Jos samanaikaisesti tärkeät yhdenvertaisuutta tai esimerkiksi kestävää kehitystä kuvaavat käsitteet pudotetaan tutkijoiden tai vaikkapa YK:n teksteistä pois, kuten YK:ta on nyt pyydetty tekemään, on syytä kysyä, millaisessa tiedemaailmassa tai tulevaisuuskuvissa me sen jälkeen elämme”, Leikas totesi.
Meeri Haataja kertoi välillä ajatelleensa, että tekoälyn etiikka ei kiinnosta yrityksiä, mutta totesi keskustelun kuluessa huomaavansa, että se kiinnostaa kaikkia. Tekoälyn käytössä on olemassa yksittäisen organisaation hallittavia riskejä, mutta myös sellaisia suuren tason riskejä, joihin ei mikään organisaatio pysty yksin tarttumaan. Mitä esimerkiksi tarkoittaa, että kasvamme maailmassa, jossa totuuteen pyrkimistä ei pidetä viestinnässä merkittävänä? Asiaa voi pohtia yksilötasolla, mutta lopulta kriittisen ajattelun ja valistamisen lisäksi yksilön toimintamahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Yhteinen keskustelu ja näiden teemojen pohdinta ja ratkaiseminen on Haatajan mukaan tärkeää.
Eettiset kysymykset rinnastetaan herkästi pelkästään kieltolistoihin.
Anna Savonen nosti esiin muidenkin keskustelijoiden kokeman ilmiön: Eettiset kysymykset rinnastetaan herkästi pelkästään kieltolistoihin. Olisi ymmärrettävä, että tekoälyä koskevat kysymykset organisaatioissa liittyvät niiden arkeen ja toiminnassa jo entuudestaan vallitseviin eettisiin kysymyksiin, kuten vaikkapa kaupungin hallinnossa eri kaupunginosien eriytymiseen omille alueilleen. Eettinen työ on näin ollen usein arjen ongelmien erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen tunnistamista ja tilan antamista keskustelulle: teknologian kehittäjä huomaa työssään, että hyvää tarkoittavassa ratkaisussa voi piillä myös vakava riski, ja joutuu näin puntaroimaan erilaisten ratkaisujen välillä. Organisaatiot tarvitsevat valmiuksia käydä tällaista eettistä keskustelua ja yksilöt käsitteellisiä välineitä tunnistaa ilmiöitä omassa arjen työssään.
Yrityksissä saatetaan ajatella samoin kuin aikoinaan, kun alettiin puhua teknologian käytettävyydestä: eettinen pohdinta vie aikaa tai mutkistaa tuotteen tai palvelun kehitysprosessia.
Yrityksissä saatetaan ajatella samoin kuin aikoinaan, kun alettiin puhua teknologian käytettävyydestä: eettinen pohdinta vie aikaa tai mutkistaa tuotteen tai palvelun kehitysprosessia. Leikas huomautti, että eettinen työ voi tuoda liiketoiminnallista lisäarvoa. Organisaatio voi olla hyvinkin tunnettu siitä, että se tarkastelee eettisiä kysymyksiä systemaattisesti osana kehitystyötään, Leikas totesi.
Etiikka ei ole vain pahan kieltämistä, vaan ennen kaikkea hyvän tunnistamista.
Keskustelijat totesivat, että yhdessä keskusteleminen luo jo sinällään toivoa. Sitä luovat myös esimerkiksi sellaiset tekoälyteknologioiden tulevaisuuskuvat, joissa tekoäly on mahdollistamassa eri taustoista tai kulttuureista tulevien keskustelijoiden ymmärrystä toisistaan toimimalla tulkkina esimerkiksi eri kieliryhmien välillä. Etiikka ei ole vain pahan kieltämistä, vaan ennen kaikkea hyvän tunnistamista.
Teksti: Taina Kalliokoski
