Tekoäly ja turvallisuus – poimintoja SuomiAreenasta

ETAIROS oli mukana SuomiAreenassa, ja järjesti keskustelutilaisuuden tapahtuman avajaispäivänä 11.7. Raatihuoneenpuiston lavalla. Minkä hinnan maksamme tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista -paneelissa  pohdittiin tekoälysovellusten roolia turvallisuuden ja turvallisuudentunteen vahvistajina tai sen heikentäjinä.

Aiheesta keskustelivat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Sitran johtaja Kristo Lehtonen sekä VTT:n tutkijat Santtu Lehtinen ja Nina Wessberg. Paneelia juonsi teknologiayrittäjä, juontaja  Tomi Kaukinen.

Keskustelussa todettiin, että tekoälyä ei tule mystifioida. Tekoäly itsessään ei ole hyvä tai paha, sen käytöllä on paljon hyötyjä, ja kyse on aina ihmisten tekemistä valinnoista.  Samaan aikaan panelistit olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tekoälyn hyödyntämiseen liittyy aitoja ja isoja riskejä. Erityisesti tässä ajassa niistä on tärkeä keskustella, ja niitä on tärkeä pyrkiä hallitsemaan.

Digijalanjälki ja siihen liittyvät haasteet herättivät paljon keskustelua. Meistä kerätään tällä hetkellä valtavasti tietoa: ostoksemme, somepostauksemme, harrastamisemme ja matkustamisemme kasvattavat digijalanjälkeämme.  Tekoälysovellukset puolestaan mahdollistavat tietojen yhdistämisen ja analysoinnin. Elämme valvontayhteiskunnassa, jossa tiedetään, missä liikut ja kenen kanssa  – tosin sillä erotuksella, ettemme enää osaa varautua valvontaan vaan jaamme tietojamme ulos surutta. Kerättyjä tietoja voidaan käyttää myös vääriin tarkoituksiin kuten manipulointiin ja vastakkainasetteluiden rakentamiseen. Paneelissa nousi esiin myös hybridivaikuttaminen, joka on teknologisen kehityksen myötä noussut uudelle tasolle.

Vaikka tekoälyn soveltamiseen liittyvät uhkat korostuivat keskustelussa, panelistit näkivät tekoälyn käytössä runsaasti mahdollisuuksia. Uhkiin voidaan varautua ja riskejä hallita. Tähän tarvitaan paitsi sääntelyä myös jokaisen yksilön tiedostamista ja toimia.

Katso keskustelu kokonaisuudessaan täältä