Pitääkö tekoälystä olla huolissaan? –Poimintoja Tieteiden yöstä 20.1.2022

Tieteiden yö -tiedetapahtumassa pureuduttiin tekoälyn mahdollisuuksiin sekä ilmassa leijuviin huoliin.

Keskustelijoina olivat johtava tutkija Mika Nieminen (VTT), johtava tutkija Jaana Leikas (VTT), erikoistutkija Nina Rilla (VTT), vastuullinen tutkija Anna-Mari Rusanen (Helsingin yliopisto) ja väitöskirjatutkija Mari Myllylä (Jyväskylän yliopisto).

Vaikka tekoälyn kehitys on kiihtynyt ja konkretisoitunut, on edelleen monella tapaa auki, miten tekoälyn käyttöönotto tulee toteutumaan.

Seuraavassa on poimintoja myönteisiä odotuksia ja käyttäjälähtöisyyttä korostavasta keskustelusta:

  • Suhtautuminen tekoälyyn on realistisoitunut. Tekoälyn kehittäminen on rakennettu suurille tulevaisuuden odotuksille, supertekoälyn tulemiseen, mutta nykyisin tarkastelu asettuu yhä useammin arjen tasolle, tapoihin ja toimintoihin missä tekoäly voisi olla apuna.
  • Tekoälyn hyödyntäminen on monessa organisaatiossa vasta pohdinnassa ja käynnistynyt. Miten turvataan riittävät valmiudet tähän kehitystyöhön? Miten näitä valmiuksia tulisi yhteiskunnassa tukea?
  • Teknologia mahdollistaa paljon hyvää –haasteena on kuitenkin tapamme suhtautua teknologiaan ja valmiudet sen käyttöön. Uuden asian kohdatessamme inhimillinen tiedonkäsittelymme keskittyy usein ongelmiin ja uhkakuviin. Myös yksikölliset valmiudet teknologian käyttöön vaihtelevat. Onko teknologiaa pakko käyttää ja mitä seuraa jos digipalveluita ei ota haltuun?
  • Teknologian hyväksyttävyyttä voidaan edistää ennakoimalla tekoälyn käytön mahdollisia vaikutuksia ja vaikutuspolkuja, vaikka ne olisivatkin piilossa ja haastavia löytää.
  • Katseet tulisi suunnata kohti tekoälyn hyötyjä. Tulevaisuudessa odotuksia kohdistuu esimerkiksi tekoälyn soveltamiseen lääketieteessä, yksilön toimintakyvyn arviointiin, algoritmien hyödyntämiseen tutkimuskäytössä sekä virtuaalimatkailun tarjoamiin mahdollisuuksiin.
  • Tekoälyn vastuullisuuskysymykset koskevat erityisesti tiedonkeruuta, tietojen yhdistämistä ja analysointia sekä tiedon hyödyntämistä. Vastuullisuus koskee myös esimerkiksi taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää suunnittelua.
  • Tekoäly itsessään ei ole vastuullinen tai eettinen. Vastuu on tekoälyn suunnittelijoilla ja käyttäjillä. Meillä ihmisillä.